Marionetten Louise Björnlund
Marionetten Louise Björnlund

Deckarserien - Skärgårdsmorden


Louise Björnlund sticker ut med sina böcker i serien Skärgårdsmorden med sina ovanligt välkonstruerade och unika intriger, fina miljöbeskrivningar och starka karaktärer.  Huvudpersonen, Kina Bergsmed, är Skärgårdsguide och polisens volontär som involveras i polisens arbete med att lösa brott. Louise är själv en av polisens volontärer på sidan om sitt författarskap.

Handlingen i böckerna utspelar sig i Stockholms skärgård där Louise tillbringar mycket tid med att göra research inför kommande böcker i serien. Hon har flera uppslag till kommande böcker i serien och arbetar i högt tempo och med hög kvalitet när hon skriver sin spännande och kommersiella serie. Böckerna har ett starkt driv och är riktiga bladvändare.
Böckerna finns hos alla handlare i Sverige och då i formaten pocket, e-bok och ljudbok. Ljudboksrättigheterna på svenska språket ägs för närvarande av förlag Lind o Co.

Kriminalroman Marionetten - Del 1

Marionetten är Louise Björnlunds deckare om skärgårdsguiden Kina Bergsmed som involveras i kommissarie Ulrika Bigårds och Ewald Wermelins arbete med att lösa mord i skärgårdsmiljö. En psykologisk kriminalroman där en ung man hittas mördad och lemlästad på en skärgårdsö. Skärgårdsguiden Kina Bergsmed involveras i polisens jakt på gärningsmannen och kommissarie Ewald Wermelin och Ulrika Bigård påminns om ett ouppklarat fall i England. En roman om ett brott där svaren sträcker sig decennier bakåt i tiden.Utdrag ur prolog 

             Musik till prologen av Håkan Eriksson DJSKYRACER.SE                                                                             
»Han sprang fortare än någonsin tidigare. Han snubblade på en trädrot som stack upp ur gräset och ramlade framstupa. Han hörde hur hon skrattade bakom honom. Det skrämde honom så vansinnigt. Han reste sig upp. Hjärtat bultade hårt och gjorde honom yr. Han hörde hur hon närmade sig. Hans ben tappade farten och han kände hur hela hans kropp verkade ge upp. Tårarna brände innanför ögonlocken. Han ville inte. Han måste springa fortare, ännu fortare.»


Recensioner


”Louise Björnlund har lyckats med att lägga ut ett antal spår som i alla fall lurade mig totalt. När jag var på det klara med vem som var gärningsmannen blev jag blåst på konfekten. Skickligt!.”

Nils Scherman, Svenska Deckarakademin


”En ung man hittas mördad och lemlästad. Biggan och hennes team vid Polisen får utreda fallet. Det vilar mörka hemligheter. Boken är mycket bra skriven! Författaren har precis som med uppföljaren Jazzkatten gjort bra research. Lättläst och man kommer fort in i boken. Genrer är Kriminalroman. Betyget blir 4/5 möjliga.” 
Books of Magnus Läs här ->”Bit för bit får läsaren ledtrådar till vad som egentligen har hänt. Louise bygger skickligt upp handlingen med spänning och oväntade vändningar. Boken är välskriven och lätt att läsa. Jag dras in i handlingen och har många tankar kring hur allt ska hänga ihop. ”Marionetten” är en ruggig, spännande och jäkligt bra deckare. Värd att läsa!
” LollosBokhörna Läs här ->Louise Björnlunds kriminaldebut lovar mycket inför fortsatt författande.
Det är många vändningar i den här boken, där ett väldigt bestialiskt mord är startskottet på en lång och ibland svår utredning för polisen, med hjälp av författaren och guiden Kina Bergsmed. Vi får följa med gärningsmannen också, i kursiv stil, i både nutid och dåtid och det hjälper både till med stämningen och utredningen man själv som läsare gör.
Jag tycker alltid att det är jobbigast att läsa böcker där unga är offren, för det känns så orättvist, och det ger lite extra djup till Marionetten. När man pusslar ihop historien själv blir det, om möjligt, ännu obehagligare.
Det kanske inte är alldeles omöjligt att lista ut vem som gjort något, men däremot tycker jag att motiv och vändningen som kommer är alldeles strålande, och absolut inte lätt att lista ut. Oftast tycker jag själv som läsare att det är det som är det viktiga att man inte förstår. Jag vill gärna känna mig smart och lista ut gärningsperson, men vill då istället bli överraskad av motiv (Eller tvärtom för den delen). Och det kravet uppfyller Marionetten med bravur.

Persongalleriet är lagom stort. Jag tycker att man kommer bra in i utredningsgruppen och de känns alla som sympatiska och härliga människor och jag saknar dem lite när boken är slut, för då kan jag inte hänga med dem längre. Jag gillar speciellt Ulrika Bigård, även kallad Biggan, som jag tyckte kändes väldigt kunnig och seriös men ändå med humor. Kina Bergsmed är en sådan huvudperson som man antingen gillar eller ogillar tror jag. Hon har ganska lätt för att snöa in och i det här fallet får maken ta över ansvar för hushåll och barn medan hon glömmer tid och rum. Men däremot tror jag att de som stör sig på detta inte skulle tänkt på det alls om hon varit man. Kina är i alla fall väldigt kunnig och snabbtänkt, och det gillar jag.

Språket fungerar alldeles utmärkt i både ton och tempo. Man särskiljer flera karaktärer på språket och allt känns passande för tidsepok och genre
” MariasBokhylla


”Nervkittlande, obehaglig och med starkt driv. En lysande kriminaldebut.” Tidningen Skärgården


 

"En spännande bladvändare som utspelar sig i en mysig skärgård som bjuder på ond bråd död och mörka hemligheter." 

Håkans hylla - Läs mer

Med Marionetten har författaren gjort ett starkt avtramp i deckargenren, det är ruskigt, spännande och förbaskat bra! En bladvändare av rang!" VillivonkansBooks - Läs mer


 

"Härligt med en huvudkaraktär som är annorlunda för genren. Det behövs ett nytänkande."


 

"Märks att ett oerhört gediget researcharbete gjorts. Det ger berättelsen tyngd. Mycket trovärdig och spännande rakt igenom."”Med en ordentlig twist i inledningen fortsätter Louise Björnlund att få läsaren att rysa igenom debutromanen Marionetten. En kriminalroman som skakar skärgårdslivet i grunden. Boken tar dig som läsare med till en nivå som gör den omöjlig att lägga ifrån sig.” Tina Eklund - AlltOmDalarö.se


 

"Underbar gestaltning av samtliga karaktärer."Härlig miljöbeskrivning och mycket välskrivet. En kommande deckarförfattare har fötts."


 

"En genomarbetad, spännande deckarserie med nytt grepp."